תחנה 6
הנמל
ממקומנו בסמטת מזל אריה נסתובב לאחורינו ונמשיך עם הסמטה במגמת ירידה עד אשר נצא מבין הסמטאות אל הכביש. במסלולנו נעבור ברובע האמנים המיוחד. כאן בעבר היתה ה'קסבה' של יפו, ה'שטח הגדול'. כאשר נצא אל הכביש ונפנה אתו ימינה, נחצה אותו לכיוון דמות חימר צבעונית של נפוליאון שעבר פה במסעותיו והשאיר אחריו חורבן. נרד במדרגות על פי השלטים המכוונים לכיוון הנמל. כאן אנו עוברים בין בתי מגורים, נשתדל לשמור על השקט.
מתוך מדרגות צרות כשמעלינו קשת מאבן נצא אל הים.
נמל יפו נחשב לאחד הקדומים בעולם. מהתקופה הכנענית ועד ימינו פעל הנמל ברציפות כמעט, והוא זה שהעניק ליפו את מעמדה ההיסטורי כעיר מרכזית באגן המזרחי של הים התיכון וכשער הכניסה המערבי של ארץ ישראל. אלפי שנים שימש הנמל דייגים, ספנים, סוחרים, צליינים, כובשים ומהגרים, שעברו בו בבואם ובצאתם. בתהפוכות ההיסטוריה ידע הנמל גם תקופות של שפל והזנחה.
כיום, הודות למאמץ משותף של דייגי הנמל, תושבי יפו ואוהביה, ובזכות השקעה ותמיכה מצד עיריית תל אביב-יפו, מוסיף הנמל לפעול כנמל דיג, ומתחדש במקביל כמוקד אורבני המציע מגוון פעילויות תרבות, פנאי, מסחר ותיירות לציבור הרחב.
נמל יפו שימש מאז ומתמיד שער כניסה לארץ ישראל, והוא זה שגם העניק לעיר את מעמדה ההיסטורי כעיר מרכזית במזרח הים התיכון. הנמל היה פעיל כמעט לאורך כל הדורות. עברו בו דייגים, ספנים, סוחרים, צליינים, כובשים ומהגרים...
נתיישב על הספסלים על יד הנמל וננסה לדמיין את העולים לארץ ישראל שהגיעו מארצות צפון אפריקה ואירופה ועברו כולם בשער הכניסה הזה לארץ ישראל- נמל יפו. האם נוכל לדמיין את העולים לארץ ישראל מטפסים במדרגות בהן ירדנו כאשר הם מגיעים אל הגשמת חלומם?
ההגעה אל הנמל הייתה קשה: ספינה עמוסה אנשים שחולמים ונכספים אל אדמת הארץ מגיעה אל חופי יפו, אבל היא אינה מתקרבת אל החוף! יש סכנה בקרבת החוף, סלעים גדולים וחזקים שנראים-לא נראים מבעד למים. מכיוון החוף יוצאות סירות קטנות ובהן ערבים עובדי הנמל. הם עולים על הספינה וזורקים את האנשים ואת הציוד אל הסירות הקטנות. חוויה כזו של זריקה לא שכח אף עולה. הסירה הקטנה מִטלטלת בים, והנה, סוף סוף מגיעים אל החוף... עדויות רבות מתארות את קבלת הפנים הסוריאליסטית שחיכתה לעולים החדשים. הם, שהיו מורגלים לערים גדולות ומפותחות, נכנסו בבת אחת לעיר צפופה, רחובות צרים, בלגן ים-תיכוני, זרמי מים וביוב ברחובות, חיות מסתובבות, קריאות מוכרים וחנויות, קול המואזין, צלצול פעמוני הכנסיות... בתוך הבליל הצבעוני הזה התחילו עולים רבים את חייהם החדשים בארץ חלומותיהם- ארץ ישראל.
נמל יפו, שהיה קיים לאורך ההיסטוריה כולה, מחבר אותנו מההווה שבו אנו נמצאים אל העבר הקרוב- העולים ארצה בספינות, ואל העבר הרחוק יותר- התקופה בה שימש הנמל למסחר בימי שלמה המלך כדי לבנות את בית המקדש. המכנה המשותף בין השניים הוא בניית הבית. בתקופתו של שלמה המלך העם עמל בבניית בית המקדש, הבית בו תשכון שכינתו של האל. בתקופתנו עוסק הדור בהקמת הבית הלאומי וחידוש קיומו של עם ישראל בארצו.
e